Robbe ProMars

  Laatste update: 14-02-2010
Home RC Modelbouw Boten RC Modelbouw Auto's Stuur een email

 
 
 
 
 
 
 
 

De zender Robbe ProMars

Een 8 kanaals zender met veel mogelijkheden en veel ruimte. In deze zender zit reeds een 6 kanaals multi-switch. Helaas is voor deze zender niets meer te krijgen.
Er is een tijd geweest, dat 30 MHz zenders verkocht werden in Nederland. Er waren maar iets van 5 kanalen vrij gegeven en de fabrikanten zijn er dan ook weer vrij snel mee gestopt. Momenteel is deze frequentie goud waard voor de modelbouwer gezien de schaarste van deze type zenders.

 


De 7 kanaals zelfbouw uitbreiding

De 7 kanaals multischakelaar van Conrad (bestel nummer 231517) werkt simpel. Door de knuppel naar voren te bewegen en terug, wordt kanaal 1 geschakeld. Wordt dit nogmaals gedaan, wordt het kanaal uitgeschakeld. Door de knuppel naar rechts boven te bewegen en terug, wordt kanaal 2 geschakeld. Vervolgens naar rechts is 3, rechtsonder 4, onder 5, links onder 6, links 7 en links boven 8. Kanaal 7 wordt voor een algemene reset gebruikt. Wordt de knuppel naar links gehouden, worden alle functies gereset.

De functies die met de knuppel geschakeld worden, kunnen makkelijk overgenomen worden door 8 schakelaars. Elke schakelaar biedt een functie. De schakelaars die ik hiervoor gebruik, zijn terugverend en hebben 6 polen. Hierdoor kan de schakelaar twee kanalen activeren.

De schakeling werkt als volgt:

Door de potmeter van de stuurknuppel te vervangen door een vaste weerstand, kan de positie van de stuurknuppel vervangen worden door een schakelaar. De drie standen van de stuurknuppel kunnen vervangen worden door twee terugverende schakelaars. Om kortsluiting / storing te voorkomen, heb ik gekozen voor een schakeling, waarbij altijd maar 1 schakelaar verbindingen kan maken. De schakeling van de acht schakelaars (S1 t/m S8) ziet er dan als volgt uit:

Klik op plaatje voor een vergroting

Voor de weerstand (R) heb ik 100000 ohm gebruikt. De schakeling is getest en werkt zonder problemen.


Het lostrekken van een sleephaak

Ook voor de sleephaak heb ik gebruik gemaakt van een zelfde soort schakeling, alleen dan voor 1 kanaal. Ik heb gekozen voor twee losse schakelaars, waarbij schakelaar 1 de servo naar rechts laat draaien en schakelaar 2 de servo links laat draaien.

De schakeling werkt als volgt:

Het schema voor de schakelaars (S1 en S2) is als volgt:


Klik op plaatje voor een vergroting

Ook voor deze schakeling heb ik een weerstand van 100000 ohm gebruikt. De servo trekt keurig de haak los.


De besturing van de CControl

Om de CControl van de Norderney instructies te kunnen geven, is de bovenstaande aanpassing goed bruikbaar.

De schakelaars S1 t/m S8, zijn de functie schakelaars. De schakelaars S9 en S10 zijn activering schakelaars. De functies worden geactiveerd of gecanceld door schakelaar S9 (OK) en S10 (Cancel).

Het is de bedoeling om het werken met (in dit geval) een kraan makkelijker te maken. Zeker wanneer er een kleine boot langs zij ligt heb je al snel handen te kort. In zo'n geval kan de CControl uitkomst bieden.
In dit geval worden een aantal functies gedefinieerd, die de CControl gaat uitvoeren. Een aantal van deze kraanfuncties kunnen zijn; "Zet Mowe in water", "Haal Mowe binnen", enz.
Een functie wordt geactiveerd door eerst een functie schakelaar te activeren, bijvoorbeeld S1 en hierna deze functie te activeren door schakelaar S9 of te cancelen door schakelaar S10.